Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petra Černocká: slavná Saxana zažila obrovskou tragédii, zemřelo jí miminko

2. 12. 2009

Je to k nevíře, ale stále půvabná čarodějnice Saxana v úterý 24.11.2009 oslavila šedesátiny! Věřili byste, že její nejslavnější role (a píseň) má na hřbetě už 38 křížků? Ano, bylo to v roce 1971, kdy dvaadvacetiletá absolventka operního zpěvu na pražské konzervatoři, která už měla za sebou divadlo Semafor i angažmá v bigbítové kapele The Cardinals, létala ve slavném Vorlíčkově a Macourkově filmu na koštěti a předváděla spoustu dalších roztomilých kouzel, jako proměnu učitelského sboru v králíky. V dubnu příštího roku bude mít premiéru volné pokračování Dívky na koštěti, Saxana – veletrh strašidel, kde už je Petra Černocká maminkou malé Saxany, kolem níž se nový příběh točí. V pátek ale v pořadu 13. komnata naše páteční TV hvězda odemkne zamčené dveře životních tragédií, které jí potkaly…

 

Obrazek

13. komnata Petry Černocké

 

Lidé znají zpěvačku Petru Černockou jako milou, vtipnou, inteligentní a neustále mladě vypadající zpěvačku. Jakoby ji nikdy nemohlo potkat nic špatného. Opak je ale pravdou.

Petra je druhorozené dítě, má staršího bratra Pavla, také muzikanta. Její talent k hudbě a tancování byl zřetelný už, když byla malá a maminka ji ve všem podporovala. Petra však přesto na dětství vzpomíná se smutkem. Maminka byla vážně nemocná, trpěla vrozenou nedomykavostí srdečních chlopní a bylo jí stále špatně. Když bylo Petře devět let, maminka na svoji chorobu zemřela. Tatínek potom výchovu sám nestíhal. Starší bratr byl ve věku, kdy poslouchal rádio Luxembourg, nosil dlouhé vlasy a kytičkované kalhoty, zakládal kapely a na mladší sestru neměl čas. Petra se cítila osamělá. Situace se zlepšila, až když se tatínek podruhé oženil a ona si s nevlastní matkou dobře rozuměla.

 

Obrazek

 

 

 

Když bylo Petře Černocké jednadvacet let, vdala se a čekala miminko. Po komplikovaném a prý i zanedbaném porodu se narodil chlapeček. Narodil se ale přidušený a byl na světě jen tři dny. S touto ranou osudu se Petra nedokázala celá léta vyrovnat. Její manželství se díky této těžké zkoušce po čase rozpadlo. Trvalo osm let, než se Petra stala matkou podruhé a jak ona říká o své dnes třicetileté dceři Báře: „To už naštěstí není žádná třináctá komnata."


Saxana zpívá dál…

„V době posametové jsem vydala čtyři CD, z nichž první s názvem Náklaďák navazovalo stylově na kdysi známý countryový hit, který byl v mém podání poměrně populární. U „kytarových písniček" jsem už zůstala, protože v komorních recitálech vystupuji s Jiřím Pracným. Uhodli jste, je to kytarista,“ píše Petra Černocká ve své biografii. Ještě je třeba dodat, že Jiří Pracný je její pracovní i životní partner. „Za jeden z mých životních úspěchů považuji i svoji dceru Barboru, která vystudovala novinařinu a v poslední době i zpívá ve skupině Yellow Sisters,“ dodává Petra.

 

Obrazek

 

Saxana – veletrh strašidel
 

 

 

Milovníci slavného snímku ze sedmdesátých let jsou jistě zvědaví na to, jaký bude osud hlavních hrdinů, Saxany a Honzy. Čarodějnice Saxana se pro lásku k obyčejnému chlapci vzdala své kouzelné moci, a tak... jak to dopadlo? Vzali se? Vzali. Honza (Jan Hrušínský) pracuje jako zvěrolékař, Saxana (Petra Černocká) se stará o malou Saxanku.
 

Čarodějnice Saxana se s léty zcela polidštila, a tak už jen málokdo tuší, že je nadpřirozeného původu. Malá Saxanka (devítiletá Helena Nováčková) však objeví na půdě rodinné vily truhlu, kde si máma schovala kouzelnické pomůcky v bláhové naději, že se jedná o dobrý úkryt. Nejednalo.
 

Holčička se za pomoci čarovné obrázkové knížky s mluvícími trojrozměrnými postavičkami dostane do pohádkové čarodějnické školy. A odtud na právě probíhající veletrh strašidel, kde se ke svému překvapení ocitne také ztřeštěná teta Irma (Jiřina Bohdalová) - prostě sem vypadne z vlaku.
 

Zemi pohádek ohrožuje komiksový zloduch Crackman. Podaří se nad ním tetičce a neteři zvítězit? Tetička Irma se ve filmu živí sepisováním starosvětských příběhů pro děti. Píše o zvířátkách a ultramoderního zlosyna nenávidí tím spíše...
 

Vedle literárně nadané tety Irmy se ve filmu objeví tak strýc Evžen (Petr Nárožný), povoláním soudce. O Saxanině minulosti nemá ani ponětí, trefil by ho šlak, kdyby zjistil, že bydlí s čarodějnicí. Nebude chybět ani Jan Kraus, někdejší chuligán a škůdce, ovšem polepšený. Učil se, studoval a dotáhl to na ředitele blázince.
 

Jedno strašidlo za měsíc
 

Dívku na koštěti zhlédlo v kinech přes dva miliony diváků, další miliony ji viděly v televizních reprízách. Scenárista Miloš Macourek s režisérem Václavem Vorlíčkem uvažovali o pokračování už koncem 90. let. Nejnovější scénář se však zrodil až po Macourkově smrti, kdy s Vorlíčkem spolupracoval David Bros ze studia Design Bros. Tam vznikaly návrhy animovaných postav.
 

Jedinečnost snímku Saxana - Veletrh strašidel tkví v tom, že jde o plynulé propojení skutečného prostředí a skutečných herců s 3D postavičkami a pozadím, vytvořenými metodou trojrozměrné počítačové animace. Počítačem oživení draci, víly, čerti či kostlivci musejí na plátně vyhlížet naprosto přirozeně. Jedno strašidlo představuje měsíc práce, ve filmu jich bude řádit přes dvacet.
 

Co řekla Petra Černocká o natáčení „nové“ Saxany?
 

„Návrat před kameru ve mně vyvolal trému, ale mile mě překvapilo, že ve chvíli, kdy padla první klapka, všechno běželo hladce. Jaksi jsem se ocitla na známé půdě. Stejný režisér, stejný partner Honza Hrušínský, který ovšem po letech povýšil na mého zákonitého manžela. Chvílemi jsem měla pocit, jestli jsem se snad nezbláznila, protože podruhé zažívám vlastně totéž. Pan režisér byl stejně vlídný a Honza měl pořád ty klukovské oči."
 

„Musím také říci, že mě okouzlilo, jak se po letech změnil servis okolo filmování. Připadala jsem si jako nějaká hraběnka, která jen luskne prsty a přiběhne někdo s kafíčkem nebo s koblihou. Když jsme natáčeli Dívku na koštěti, tak jsme v poledne byli rádi, že se našlo místo v nejbližší hospodě, abychom si honem dali guláš. Zato teď stáli v autobuse kuchaři v pozoru a dali mi vybrat ze čtyř chodů. Pokrok se nezapře, ale mám podezření, že dnes herec při každém fi lmování přibere alespoň tři kila."
 

„Zatímco dobrá herečka ví, že jejím úkolem je vyjádřit kýženou emoci, nehledě na to, jak v tu chvíli vypadá, zpěvačce to musí slušet, i kdyby čert na kobyle jezdil. Dámě mého věku svědčí lehký úsměv, který dodává zralé tváři mladistvý jas. Na to mi režisér neskočil. Zpoza kamery se ozvalo: Prosím tě, proč se usmíváš, vždyť točíme dramatickou situaci, kdy zjišťuješ, že se ti ztratila dcera! Ten úsměv je můj úraz z povolání."

 

 

Obrazek

 

 

„Určité sekvence filmu se točily v krásné vile kousek za Prahou, kde v zahradě pobíhalo stádo krotkých daňků. Když jsem to řekla manželovi, který je nepříčetný milovník zvířátek, okamžitě dorazil s igelitkou plnou pečiva. Až mě trochu urazilo, že o mé herecké výkony na place nejevil ani zdaleka takový zájem."

 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář