Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petra Černocká: Saxanou budu asi navždy

20. 9. 2007
PŘELOUČ - S pořadem nazvaným Saxana dětem se na přeloučských oslavách objevila známá zpěvačka Petra Černocká.

„Největší zájem o mě jako o Saxanu vznikl až po sametové revoluci, kdy se zjistilo, že je zřejmě tržně zajímavé dát mi tuto nálepku,“ uvedla.

Jak se postupně měnily otázky

„Před Listopadem roku 1989 jsem měla poměrně klid. Film Dívka na koštěti se vysílal v televizi zhruba jednou za pět let. Po převratu se ale rotace Saxany na obrazovkách tak zesílila, že mi zřejmě toto označení zůstane definitivně,“ poznamenala představitelka legendární čarodějnice.

„Prvních deset let poté, co jsem tuto roli dostala, se mě všichni ptali, jak se mi natáčela Saxana. Poté se otázka jen lehce obměnila. Teď často slýchávám dotaz, jestli mi nevadí, že jsem s touto figurou spojována celý život. Období, kdy mě to hodně štvalo, mám už naštěstí za sebou,“ nechala se slyšet Petra Černocká, jejíž nejslavnější umělecký počin spatřil světlo světa v Pardubicích. „Do kraje, kde se Dívka na koštěti natáčela, jsem se za ty roky vrátila už mnohokrát. V Pardubicích mám dokonce jednu sympatickou a oddanou fanynku, s níž si koresponduji. Též v samotném městě vyrostla spousta nových a hezkých věcí,“ všimla si zpěvačka.

Zub času pracuje, děti jsou důkazem

„Většina dnešních dětí film viděla, ale chvíli jim trvá, než v mé osobě Saxanu rozpoznají. Přece jen už je to nějakých pětatřicet let, které od zrodu tohoto snímku uplynuly,“ podotkla Petra Černocká.

„Vzhledem k tomu, že jsem nezměnila tvar a mám i pravděpodobnou vizáž, tak mě děti berou,“ konstatovala umělkyně, jež vystudovala operní zpěv a hru na klavír na pražské konzervatoři.

„Rodiče dětí mi sice tvrdí, že jsem se vůbec nezměnila, ale právě jejich ratolesti jsou potvrzením toho, že zub času pracuje. Přece jen si děti nejdříve musejí dát dohromady, kdo vlastně je ta paní na pódiu,“ řekla známá zpěvačka.

„Jakmile na to přijdou, což je otázka pár minut, tak je všechno v pořádku a už mě jako Saxanu opravdu vnímají,“ pravila zpěvačka, která odmítá, že by byla zároveň herečkou. „Jsem ráda, že jsem zpěvačkou a ne herečkou. Na tuto dráhu jsem se nikdy vydat nechtěla. Vždycky jsem si přála být hlavně sama za sebe, což v případě herectví moc nejde,“ prohlásila Petra Černocká.

Přesto se herecky uplatnila například v třídílném seriálu bratislavské televize Nepokojná láska, kde si zahrála vesnickou dívku Evu, nebo také ve slovenském filmu Otec.

„Rozhodně to není tak, že bych se za své herecké role styděla. Jsem s nimi spokojená. Myslím, že jsem snad na plátně působila přirozeně,“ domnívá se zpěvačka, která nyní čeká, jak dopadne chystané pokračování Dívky na koštěti. To by mělo nést název Saxana – veletrh strašidel.

„Ti, co tento projekt připravují, si dobře uvědomili, že Dívka na koštěti byla úspěšným filmem, na který by se mohlo dát navázat. A to i přesto, že jde o tak velký časový odstup,“ sdělila Petra Černocká.

„Nový snímek bude na úplně jiném principu než jeho první díl. Tvůrci chtějí využít i 3D animaci. Přáli by si, aby šlo o dobrý moderní film pro děti. Snad se jim to podaří,“ věří.

 
Tomáš Dvořák



Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek



 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář