Petra Černocká: Jirka hlídá, jestli u vaření nemlsám
Koprovka či svíčková s knedlíky? Tak pokud by vás Petra Černocká
pozvala na oběd, těchto jídel se nedočkáte. Zpěvačka fandí lehké
kuchyni a nad tím, aby se u nich doma zdravě jedlo, bedlivě bdí i její
manžel, kytarista Jiří Pracný.
Co vy a vaření - jak to jde dohromady? "Kamarádíte" spolu?
Náš vztah je ambivalentní. Dokud mě kuchyň (nebo spíš žaludek mého muže) nepovolá, tak se tam snaživě nehrnu.
Kdo vás učil vařit?
Maminka mě pod pohrůžkou, že si mě nikdo nevezme, naučila spoustu
"klasických" jídel, jako koprovku, rajskou nebo svíčkovou, jenže přesně
tato kalorická jídla už dávno u nás doma nejíme. Takže právě cestou
pokusů a zklamání jsem se naučila vařit lehká jídla, na kterých můj muž
trvá. Kontroluje mě někdy, jestli nehřeším třeba tím, že něco dělám na
másle nebo sádle. Trvá na olivovém oleji, odmítá bílou pšeničnou mouku,
a když je třeba něco přisladit, tak to činím jen v jeho nepřítomnosti.
Experimentujete ráda při vaření?
Občas se pokouším o jídla, která jsem jedla někde na cestách v
zahraničí. Nejvíc mi chutnala thajská jídla, tak jsem si koupila
Thajskou kuchařku a dokoupila potřebné ingredience, jako rybí omáčku
nebo kokosové mléko. Do těchto specialit se ale pouštím jen v létě na
chalupě, když se mi třeba nechce natírat okna.
Raději pečete, nebo vaříte?
Já nepeču vůbec. To ale jen z pudu sebezáchovy, protože buchty a koláče
miluji a vím, že bych se neudržela a snědla pekáč bublaniny na
posezení. To, že jsem relativně štíhlá, nemám od pánaboha. To v mém
věku nakonec nikdo.
Máte nějakou oblíbenou, nicméně zapovězenou mňamku?
Já miluji hořkou čokoládu, kdykoli tankujeme u pumpy, nevydržím to a
jdu si jednu koupit. Kupuji si tu s 85 % kakaa, protože ta se sice
krásně nerozplývá na jazyku jako ta s nižšími procenty, ale je
relativně dietní. Tedy pokud ji celou nesním na posezení.
Zavzpomínáte na nějaký kulinářský pokus, který se setsakramentsky nevyvedl?
Jednou u nás skončila svíčková na zdi. Nějak jsem špatně utěsnila mixér.
1 kuře, sůl, pepř, olivový olej, 0,7 litru červeného vína, meruňkový kompot, 6 lžic kečupu, indonéské koření, například granmasala, jasmínová rýže
90 minut
Kuře mírně nasolte, rozporcujte a na olivovém oleji orestujte do zlatava. Pak podlijte červeným vínem a duste. Když je maso měkké, kuře vyjměte. Do výpeku přidejte kečup a šťávu z kompotu. Vzniklou omáčku dochuťte indonéským kořením. Pak vložte maso zpět do pekáčku s omáčkou a prohřejte. Na závěr přidejte meruňky a ještě na chvíli vložte do vyhřáté trouby provařit. Podává se s jasmínovou rýží.
Vybírejte meruňkový kompot s nízkým podílem cukru. Pokud je omáčka příliš řídká, na zahuštění použijte máčený škrob.
Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost