Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petra Černocká si vyzkoušela volné manželství!

10. 10. 2012

Druhý díl úspěšné knihy Hvězdy popu, které jsme milovali vydává Nakladatelství Prchal a přínáší dalších sedm osudů interpretů, kteří zazářili v 70. a 80. letech minulého století a mapuje nejen jejich uměleckou kariéru, ale i jejich soukromý život až do dnešních dnů. Můžete se těšit na příběhy těchto zpěváků: Jakub Smolík, Petra Černocká, Vítězslav Vávra, Eva Kostolányiová, Pavel Bartoň, Michaela Linková a Viktor Sodoma. A nechybí ani jejich exkluzivní fotografie z dětství. Portál TopVIP.cz vám z knihy Hvězdy popu, které jsme milovali 2 přináší seriál… Dnes o Petře Černocké.


Kapelníka Jindřicha Vobořila nakonec nahradil klavírista Zdeněk Merta (1951). Manažerem kapely byl Petřin manžel, o čtyři roky starší Jan Vaculík, za kterého se provdala 6. dubna 1970. Petra totiž čekala miminko – byla ve čtvrtém měsíci. „Hodili jsme se k sobě a rozuměli jsme si. Měli jsme stejný smysl pro humor a ke všemu se stal mým manažerem, takže jsme měli společné zájmy, a vždycky bylo o čem si povídat. Navíc v té době, když mladý člověk vystudoval a nastoupil do práce, tak dalším logickým krokem bylo najít si partnera a založit novou rodinu. Žádné další zajímavé možnosti a atrakce se nenabízely.“


Původně měla rodit na pražské Štvanici, jenže v době jejího porodu tam právě malovali, a proto se musela se spoustou dalších nastávajících maminek přesunout na Prahu 6 do Rooseveltovy ulice, kde bylo hodně rodiček, a lékaři nestíhali. Petřin syn Petr zemřel krátce po porodu kvůli špatné technologii porodu. Byl zdravý, neměl žádnou vrozenou vadu. Když se to Petra dozvěděla, okamžitě ji napadla známá otázka: Proč právě já, jak to, že se to stalo právě mně? Zavinila jsem to snad něčím? „Do té doby jsem si život řídila sama, všechno, co se stalo, se stalo na základě mého rozhodnutí. Šla jsem od úspěchu k úspěchu, což jsem pokládala za svou zásluhu, a najednou se stalo něco, co jsem nemohla nijak ovlivnit. No a to je asi právě to, co jsem se měla dozvědět, že nejsem ta nejchytřejší a nejlepší. Musela jsem se seznámit s novou skutečností, totiž, že existuje něco, čemu se říká pokora. Do té doby jsem to považovala za hloupé a nepotřebné slovo,“ přiznává Petra s tím, že z porodnice odcházela s představou, že se s manželem co nejdříve pokusí o druhé dítě.


„Když jsem se nad tím později zamyslela, musela jsem si přiznat, že v tom byl zase ten vzdor. Nevyšlo to, ale já se nedám! Po dítěti toužím, chci ho, a taky ho mít budu, a to čím dřív, tím lépe. Dnes se mi to, jak jsem uvažovala, jeví sice pochopitelné, ale opět jsem jen chtěla situaci jaksi zlomit ve svůj prospěch, že to prostě dokážu, a tím ten karambol smažu. To bylo prostě naivní. Život to zařídil beze mě, tu tragédii jsem si musela pořádně prožít a odžít. Uteklo hodně času, než jsem si »zasloužila« stát se konečně matkou. V ten čas jsem už taky byla na takovou událost konečně zralá a dobře připravená. Dítě jsem už chápala ne jako dáreček, ale jako vážný a odpovědný úkol, který musím co nejlépe splnit.“


Než se ovšem Petra stala mámou, uplynulo dlouhých devět let, během nichž prožila i milostný románek s kapelníkem Kardinálů Zdeňkem Mertou. „Zdeněk byl okouzlující a stále určitě je. Kdykoli se setkáme, skoro mě zaskočí, jak pořád ještě cítím to důvěrné přátelství, které mezi námi bylo a být tak důvěrné nemělo.

Kdybych tehdy dítě měla, tak by to možná dopadlo jinak. Obávám se, že jsem tenkrát měla pocit, že když mě život nespravedlivě připravil o potomka, tak snad mám i právo si od života taky něco vzít. Co já vím, jestli jsem tím nechtěla zalepit čerstvou díru v srdci? To bylo samozřejmě naivní a hloupé, a taky ten románek dlouho nevydržel,“ přiznává Petra. Její jediné dítě – dcera Barbora Vaculíková – se jí narodila v roce 1979.

Když jí byl rok, tak se Petra v roce 1980 s Janem Vaculíkem, pozdějším pražským policejním radou, rozvedla.
„Domnívali jsme se, že je možné něco jako volné manželství. To je samozřejmě také jeden z mýtů. Dá se tím ale lépe ospravedlnit, když mají lidé v manželství binec, a do jisté míry jim to umožňuje nedělat si s nějakým tím vedlejším vztahem starosti. Nakonec to samozřejmě krachne, tak jako to krachlo u nás. Vždycky, když někdo mluví o tom, jak se domluvili s partnerem na volném vztahu, musím se smát. Někdy je v tom společný majetek a samozřejmě společné děti, ale nakonec stejně emoce převálcují takzvaný zdravý rozum. Je to jen hra s časem. A navíc si tím lidé vždycky hodně ublíží,“ tvrdí Petra. Její bývalý manžel si poté vzal televizní dramaturgyni, s níž se po čase rozvedl, a když si bral zpěvačku Hanu Horeckou, se kterou má dceru Juliánu, za svědka mu šla právě Petra.

Foto: www.nakladatelstviprchal.cz / kniha Hvězdy popu, které jsme milovali 2

 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář