Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čarodějka Saxana oslaví šedesátiny

22. 11. 2009

VIP

Zpěvačka a herečka Petra Černocká oslaví v úterý 24. listopadu šedesátiny. Posluchači ji znají zejméda díky hitům jako Ovečka, Jedou vozy, Koukej, se mnou si píseň broukej či Náklaďák. Lidé si ji zamilovali také jako filmovou čarodějnici Saxanu z rodinné komedie Dívka na koštěti.

Narodila se 24. listopadu 1949 v pražské rodině právníka a úřednice, ale její hudební nadání ji přivedlo na pražskou konzervatoř. V roce 1970 absolvovala obor operní zpěv a klavír. Umělecké geny v rodině nesl i její bratr, moderátor a diskžokej Pavel Černocký, a rovněž bratranec, slavný český herec Vlastimil Brodský.

Ještě za studií na konzervatoři začala Černocká vystupovat se skupinou Pastýři vedenou Petrem Hannigem. S kapelou natočila svoji první vlastní písničku Ovečka. V roce 1968 získala angažmá v divadle Semafor, kde začínala ve skupině Jiřího Grossmanna a Miloslava Šimka ve hře Besídka v rašeliništi a později přešla k Jiřímu Suchému a Jiřímu Šlitrovi.

 

Od roku 1971 spolupracovala řadu let s hudební skupinou Kardinálové Zdeňka Merty, s níž natočila svůj snad největší hit - countryově laděný Náklaďák. Nahrávala i s velkými hudebními tělesy, s Orchestrem Karla Vlacha například natočila skladbu Koukej, se mnou si píseň broukej a další. Po rozpadu Kardinálů se nějaký čas objevovala na koncertech po boku zpěváka Jiřího Štědroně se skupinou Golf. Posledních 15 let vystupuje v komorních recitálech s kytaristou a svým druhým manželem Jiřím Pracným.

Kromě své pěvecké kariéry Černocká zazářila i na filmovém plátně. V roce 1971 si zahrála hlavní roli ve filmové komedii režiséra Václava Vorlíčka Dívka na koštěti, k níž nazpívala i známou titulní píseň Saxana. Za  postavu studentky čarodějnické školy získala v následujícím roce diváckou cenu Herečka roku.

Zpěvačka se objeví i ve volném pokračování filmu, jež připravuje do kin opět režisér Vorlíček. V minulosti si Černocká zahrála ještě v bratislavské televizní trilogii Nepokojná láska z roku 1976 či ve slovenském filmu Otec z roku 1981.

 
   
 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář