Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petra Černocká s dcerou Bárou Vaculíkovou oslavily narozeniny společně.

Petra Černocká s dcerou Bárou Vaculíkovou oslavily narozeniny společně

Petra Černocká s dcerou Bárou Vaculíkovou oslavily narozeniny společně

 

Herečka dostala lexikon, vlastní knihu a společně s dcerou Bárou pomohly týraným dětem!

Zpěvačka a herečka Petra Černocká a její dcera, zpěvačka Bára Vaculíková slavily narozeniny. Dohromady je jim letos 110 let. Vskutku „čarodějnický“ věk. Do prostor pražské Galerie 1, kde odhalily v rámci vernisáže dvě unikátní expozice, přišly desítky lidí, včetně blízkých přátel a kolegů z řad známých osobností. Oslavenkyně navíc nemyslely jen na sebe, ale i na druhé a pomohly dobré věci – konkrétně týraným či zneužívaným dětem.

Legendární Saxana, stálice české i slovenské POP scény, prozradila, že původně žádné oslavy vůbec nechystala., Když však za ní kamarádi spolu s dcerou přišli, že by udělali výstavu, kde lze vidět mnohé, co ještě neviděli, kývla na to. „Jsou to dvě zásadní věci - výstava mých obrazů a obrázků a artefaktů z mého života a mé rodiny, a pak výstava fotek a fotoobrazů od Jana Tůmy a Alžběty Jungrové, na nichž je buď dcera Bára sama, nebo jsme tam my a dokonce i s vnučkou Olivií Coco,“ prozradila Černocká.

Popřát oslavenkyním přišli Iva Hüttnerová, Heidi Janků, Eva Hrušková, René Nachtigalová, Vlasta Kahovcová, Štěpánka Duchovká, Lucie Gelemová, šéfka Fan klubu Petry Černocké - Petra Novotná, Jan Kuželka, Petr Hannig, Martin France, Varhan Orchestrovič Bauer či všichni osudoví muži Petry Černocké – kromě manžela Jiřího Pracného to byl Zdeněk Merta, Vadim Petrov a otec její dcery Jan Vaculík, ale i celá řada dalších vzácných hostí. Všichni pogratulovali a popřáli hlavně zdraví a spoustu dalších krásných let. „Kdybych Petru neznal, neuvěřím, že už je jí sedmdesát. Ona opravdu dokázala zastavit čas – asi to bude tím, že je ´čarodějnice´, ale ta nejkrásnější na světě,“ konstatoval nejobsazovanější český herec malých rolí u nás i v zahraničí Jan Kuželka.

V rámci večera se křtila také zcela unikátní kniha - životní fotostory - Saxana 70 aneb V hlavní roli zpěvačka Petra Černocká. Vychází z celé řady nikdy nezveřejněných fotografií, příběhů    a zážitků ze života zpěvačky i její rodiny. „Je krásná, povedla se a vznikla v rekordně krátkém čase. Mám z ní radost a díky tomu, že jsme na ní pracovali s mými kamarády René Kekelym a Jaroslavem Hauerem a vydavatelem Pavlem Mészárosem, upomněla jsem se taky na mnoho věcí, které jsem snad už i zapomněla,“ přiznala zpěvačka.

Protože i já ráda občas nahlédnu veřejně známým osobnostem za dveře, tak by ode mě bylo pokrytecké, kdybych to neumožnila i těm, kteří mě mají rádi,“ prozradila Petra Černocká, která je také představitelkou nesmrtelné čarodějnice Saxany z komedie Václava Vorlíčka Dívka na koštěti. Vždyť taky právě tato role proslavila oslavenkyni nejvíce. „V knize jsou statě věnované i mým začátkům a působení v Semaforu, který byl pro mě osudový a bez něhož by mě zřejmě nepotkala ani ta Saxana,“ přiznala zpěvačka a herečka.

V knize se čtenáři například dozvědí i to, jak velmi malý krůček před časem chyběl k tomu, aby získala do svého vlastnictví původní, legendární filmový Lexikon kouzel. Kdyby však její manžel Jiří Pracný nezaváhal a nepřinesl domů místo něj něco, co zpěvačce naprosto vyrazilo dech…O co šlo, to si musí čtenáři přečíst a určitě se velmi pobaví…. Nicméně oslavenkyni se její Lexikon kouzel vrátil, alespoň v podobě nádherného dortu. Druhý, oranžový dort, který vytvořila Adéla Zaňáková (švagrová Lucie Bílé), zase korespondoval s podobou knihy…

V rámci oslavy byla představena i Vánoční píseň s klipem, kterou společně zpívají Petra Černocká, dcera Bára Vaculíková a vnučka Coco. „Nyní půjde písnička do rádií. Máme z ní radost a dokončena byla těsně před zahájením vernisáže,“ přiznala Vaculíková, která slaví letos čtyřicátiny. A protože obě oslavenkyně jsou rády, když mohou pomoci dobré věci, rozhodli se, že jeden z fotoobrazů od Jana Tůmy věnují na dobrou věc. „Jde o obraz, kde jsem já jako královna matka, dcera a vnučka…Jsme taková „královská rodinka“. A ten obraz dostane Fond ohrožených dětí, který provozuje stacionáře Klokánek. Uvědomujeme si, že třeba naše Coco má to obrovské štěstí, že žije v dobré, slušné rodině, má všechno, co potřebuje a všichni ji milují. Ne všechny děti tohle štěstí mají, a protože FOD slaví příští rok 20 let svého trvání, věnujeme jim obraz, který si v rámci slavnostního večera vydraží a výtěžek půjde právě na tyto účely,“ prozradila Petra Černocká.

K tomu se váže další forma pomoci: „Při vernisáži a křtu se jedna z knih, kterou jsme křtili, podepsala všemi zúčastněnými významnými hosty a ta se také vydraží, aby výtěžek mohl jít rovněž na Klokánky,“ podotkl Pavel Mészáros z nakladatelství AOS Publishing. Unikátní expozice, která vznikla v úzké spolupráci s MČ Praha 1, je v Galerii 1 (Štěpánská 47) k vidění pouze do této soboty do 18 hodiny a obsahuje třeba přesnou kopii kostýmu z filmu Dívka na koštěti podle návrhu Theodora Pištěka, v němž Petra Černocká hraje v nové hudební komedii Saxana, uváděná v divadle Studio Dva. Vedle toho další kostým, který si zpěvačka vytvořila sama a používala ho na některá vystoupení. Také celou řadu klobouků, lampu či ceny, které dostala u nás i ve světě za film Dívka na koštěti….

Mj. ten, kdo si knihu „Saxana 70“ objedná prostřednictví e-shopu nakladatelství – zde - http://aos-knihy.cz/kniha/saxana-70/ ji získá exkluzivně s podpisem Petry Černocké.

 

 

Petra Černocká a její celoživotní fanynka i kamarádka Petra Novotná z Litvínova. Bez ní by kniha SAXANA 70 nemohla vzniknout. Petra Novotná totiž vlastní obrovský archívní materiál o zpěvačce a většinu rarit do knihy dodala právě ona.

 

/Poděkování sponzorům a partnerům/

MČ Praha 1, Galerie 1, Studio 2, Jana Sommerová, Ovocný světozor, Limonády Koli, Pivovar Chotěboř, Piza Giovanni, Pekařství Kolinger, Cukrárna Karkade, Josef XVI., Martin Novák a VIP Art Company.

red/Zdroj: Red/Kekely/Hauer

 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost